Kik is pontosan a Zsidók Jézusért?

Jews_For_Jesus_logo

Szűkebb értelemben, a Zsidók Jézusért (Jews for Jesus) egy 200 főből álló szervezet, amely azt az üzenetet igyekszik továbbítani a zsidó népnek, hogy Jézus – héber nevén Jesua – az Izrael Messiása.
Tágabb értelemben a „Jézus-hívő zsidók” (= Jews for Jesus) megnevezés a zsidó népen belül azoknak a mozgalmára utal, akik ugyanerre a hitre jutottak el. Amerikában a Jesuában hívő zsidók száma óvatos becslés szerint 30.000 és 75.000 között van, de jelentős számban találhatók hívő zsidók más országokban is, például Nagy-Britanniában, Franciaországban és Izraelben is.


Sokszínű hátterünk hűen tükrözi a zsidó létforma sokszínű természetét. Néhányan közülünk ortodox vagy konzervatív hagyományból jönnek, mások ateista vagy marxista neveltetést hoznak magukkal. Vannak, akik már teljesen elszakadtak a zsidó örökségünktől, míg mások aktívan gyakorolják a zsidóságukat. Nagyon nehéz lenne egy közös tényezőt találni, amellyel meg lehetne határozni, hogy mi vezetett a megtérésünkhöz. Mégis egy közös szellemi platformon állunk: egyetértünk abban, hogy egyetlen ember sem él igazán teljes életet addig, amíg figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az ember morálisan bűnös, és a szent Istentől elszakadva él. Ezt a szakadást egyedül Isten tudja orvosolni azzal, hogy Jesua által kegyelmet gyakorol.

Az igazat megvallva, az Jézus-hívő zsidók csapata nem valami új fejlemény – majdnem 2000 évesek vagyunk! Ez azért van, mert kezdetben Jézus valamennyi követője zsidó volt.


Évszázadokon keresztül mindig voltak zsidók, akik hittek abban, hogy Jézus Izrael Messiása.  Az elmúlt években azonban a zsidó hívők száma drasztikusan nőni kezdett, így ma már a Jézus-hívő zsidók számaránya nagyobb, mint az első század óta bármikor a történelem folyamán.


Mi, Jézusban hívő zsidók, nem mondtunk le a zsidó örökségünkről, aktívan kutatjuk, mit jelent zsidóként élni, és követni Jézust. Magunkat zsidóknak és a zsidó közösség tagjainak tekintjük, azonban testvéreink kizárnak bennünket maguk közül, mivel a zsidó barátainknak beszélünk a zsidó Messiásról, Jézusról.

Hozzászólás